Смърт при пчелите доведе до призиви за забрана на някои пестициди в САЩ

Преди две години, пчелите на Стив Макданиел започват масово да умират. „Имаше всички белези, че смъртта е в следствие на пестициди“, казва той, описвайки купищата мъртви пчели, които се появили извън кошерите.

Европейският съюз въвежда контрол при внос на дървен материал

Мерки за предотвратяване на незаконно добит дървен материал, който се използва в Европейския съюз, влезе в сила в неделя.

Международен конкурс за фотограф на годината на тема Градина

Международният конкурс за фотограф на годината на тема „Градина“, се провежда ежегодно в Кю, Лондон, организиран от GALPA. Конкурсът протича като специализирана изложба в областта на градинарството, растенията, цветята и ботаниката.

Самолети задвижвани с растително гориво

„Зелени“ биогорива са все по-често използвани от собствениците на авиокомпании, за да намалят вредните емисии. Но дали наистина те са трайно решение за захранване на самолетите в небето? Няма нищо впечатляващо в

Френски пчелари смутени от синьо-зелен мед

Пчеларите в североизточната част на Франция са разтревожени от реколтата на пчелните семейства, които произвеждали мед в неестествени нюанси на зелено и синьо. Пчеларите предполагат, че източник на проблема е завод за

 

Отглеждане на домати средно-ранно полско производство

Share Button

Средно-ранното полско производство на доматите заема най-голям дял от зеленчукопроизводството у нас. Чрез него се задоволяват нуждите на вътрешния пазар с пресни плодове и на консервната промишленост. Малка част се изнася.

Изискванията към сортовете на това производство се съобразяват с технологията на отглеждане на доматите и тяхното предназначение. Плодовете трябва да са по-малко на брой, по-дребни и с удължена форма, по-дружно зреещи и устойчиви на болести, да се съхраняват по-дълго време в технологична зрелост, без да омекват. Подходящи са чуждестранните сортове УЦ-82 и УЦ-134 и българските сортове Топаз, Бела и Приста, както и унгарските сортове Кечкемет.

За консумация в прясно състояние, за преработка на плодовете се използват българските сортове Стандарт 69, Миляна, Марти, Слава, Лира, Венера, Дружба 1300, Хеброс, Стела и Меркурий.

За консервиране на цели белени и небелени плодове, най-подходящи са високостъблените сортове Огоста, HF1 и Огоста TMVF и нискостъблените Директна Огоста и Детерминантна Огоста, Бела, Приста, Кечкемет 549 и за приготвяне на детски храни – Каробета.

От високостъблените сортове, предимно за лично стопанство се използват сортовете Идеал, Триумф и Ачи.

За средно-ранно полско производство доматите се отглеждат чрез разсад и чрез директна сеитба.

За отглеждане на разсада може да се използват неотопляеми полиетиленови оранжерии, полиетиленови тунели и полиетиленови парници.

При използване на полиетиленови оранжерии за производство на разсад, основната обработка на почвата се извършва през есента, на дълбочина 30-38 см.

През пролетта, площта се фрезува, след което се оформят ръчно лехи с ширина 1 – 1,2 м.

Когато полиетиленовото платно е за еднократно използване, препоръчва се оранжериите да се покрият с него 10 дни преди сеитба, за да се повиши температурата.

Сеитбата трябва да се извърши в края на март ръчно. За производството на разсад за един декар са необходими 25-30 г семена, като на 1 кв. М се засяват 2-3 г. Семената се покриват с 1,5 – 2 см торово-почвена смес, след което се оросяват.

За средно ранните домати са подходящи дълбоките, влагоемни, с добра структура и с високо съдържание на хранителни елементи почви.

Подготовката на почвата е както при доматите за ранно полско производство.

Растенията се засаждат на постоянно място през първото десетдневие на май по схеми 100 + 60 x 25 см и 110 + 50 x 23 см, или редовно 80 x 30 см, като едновременно се и поливат, най-често гравитационно.

Семената се засяват на 2 – 3 см дълбочина при сеитбена около 90 г на декар.

Подходяща схема за отглеждане при безразсадовите домати е 120 + 40 x 20 – 25 см с 3 – 4 растения в гнездо.

Грижите за растенията през вегетацията се състоят в редовно окопаване, поливане и борба с плевелите, болестите и неприятелите.

Доматите (разсадови и безразсадови) се окопават механизирано или ръчно. Броят на междуредовите обработки зависи от почвата, заплевелеността и броя на поливките. През вегетацията се провеждат 4 – 5 окопавания.

Важно звено от технологията на доматите е поддържането на водния режим. Разсадовите домати през първия подпериод се поливат на по-големи интервали с по-малка поливна норма, а през втория подпериод на по-малки интервали с по-големи поливни норми. При безразсадовите домати след като растенията поникнат, до образуването на първите цветове, се поддържа умерена влажност (70 – 75% от ППВ). Когато плодовете нараснат и започнат да съзряват, влажността на почвата се поддържа около 80% от ППВ. Броят на поливките е 6 – 8, а интервалите между тях около 10 дни, с поливна норма 60 куб. м вода на декар. Когато прибирането на плодовете се извършва еднократно, поливките трябва да се прекратят при узряване на около 40% от плодовете.

Растенията се подхранват с азотен тор в доза 25-30 кг на декар, не по-късно от средата на юни, защото по-късното подхранване предизвиква по-късна вегитация.

Води се борба срещу болестите и неприятелите.

Високорастящите домати се отглеждат чрез прикрепване към телена конструкция или към колове.

Най-често се използва Т-образна телена конструкция. При нея на всеки 2 – 2,5 м в реда се поставят колове, за които се прикрепват по два реда тел. Растенията се привързват към конструкцията с помощта на манила или на други материали. При израстване, растенията се увиват около манилата, докато върховете преминат горния край. При този начин на отглеждане може да се механизират междуредовата обработка, подхранването, отварянето на поливните бразди, борбата срещу плевелите, болестите, неприятелите и изнасянето на продукцията.

Доматите, отглеждани чрез разсад или без разсад се прибират ръчно или с доматокомбайн. Първата беритба при разсадовите домати е около 20 юли, а последната – в края на септември. При безразсадовите домати, тези срокове са 15 – 20 дни по-късно.

Добивът от декар при безразсадовите домати е около 4 – 5 т, а при разсадовите 5,5 – 6,5 т.

Share Button

One Response to Отглеждане на домати средно-ранно полско производство

  1. lili казва:

    koga i s kakvo da praskame domatite

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 6

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

css.php
[cgview id=32 num=5]