Европейският съюз въвежда контрол при внос на дървен материал

Мерки за предотвратяване на незаконно добит дървен материал, който се използва в Европейския съюз, влезе в сила в неделя. Регламентът на ЕС за дървения материал (EUTR) изисква вносителите и продавачите на дървен

Международен конкурс за фотограф на годината на тема Градина

Международният конкурс за фотограф на годината на тема „Градина“, се провежда ежегодно в Кю, Лондон, организиран от GALPA. Конкурсът протича като специализирана изложба в областта на градинарството, растенията, цветята и ботаниката. Конкурсът

Самолети задвижвани с растително гориво

„Зелени“ биогорива са все по-често използвани от собствениците на авиокомпании, за да намалят вредните емисии. Но дали наистина те са трайно решение за захранване на самолетите в небето? Няма нищо впечатляващо в

Френски пчелари смутени от синьо-зелен мед

Пчеларите в североизточната част на Франция са разтревожени от реколтата на пчелните семейства, които произвеждали мед в неестествени нюанси на зелено и синьо. Пчеларите предполагат, че източник на проблема е завод за

Какво представляват Е-тата в храната

Малко са хората, които старателно изчитат етикетите, докато пазаруват. Но дори и тези, които го правят, рядко имат представа какво се крие под лаконичните кодове от типа на оцветител Е-126 или ароматизатор

 

Отглеждане на бамя

Сподели с приятели!

У нас бамята се отглежда в ограничено количество из цялата страна. По-широко е застъпена в Горнооряховско, Тополовградско и Пловдивско.
Използват се младите плодове, свежи и консервирани или сушени за приготвяне на ястия.
Разнообразието от сортове у нас е сравнително слабо. Разпространени са главно три сорта: Пловдивска, Лясковска и Тополовградска (Каваклийска).Бамята изисква структурни, влажни и добре запасени с органични вещества почви.
На тежки и студени почви, с плитки подпочвени води, тя не дава добри добиви.
Добри предшественици за нея са всички зеленчукови култури, които оставят почвата чиста от плевели. Поради късното й засяване, преди нея могат да се отглеждат и уплътняващи култури – салати, спанак, репички и др.
Обработката на почвата включва дискуване след прибиране на предшественика и есенна оран на дълбочина 28-30 см с внасяне на фосфорни и калиеви торове.
Бамята се засява късно и има големи изисквания към топлината. Това налага през пролетта площта да се преоре плитко и да се фрезува.
Засяването на семената започва, когато времето достатъчно и трайно се е затоплило (температурата на въздуха е 20°С), обикновено към края на май.
При отглеждане на ограничени по размер площи се сее гнездово, по 4-5 семена в гнездо при разстояние между гнездата 40 – 50 см.
За по-големи площи сеитбата е механизирана, редово 80 x 15 см или лентово – 70 + 40 х 15-20 см.
[sam id="1" codes="true"]Сеитбената норма е 2,5 – 3,0 кг на декар.
Грижите през вегетацията се свеждат до редовно окопаване, поливане, подхранване и борба с болестите.
В зависимост от условията през годината, почвата и възприетата агротехника през вегетацията се полива от 3 до 5 пъти. Растенията се подхранват 1 – 2 пъти с амониева селитра – по 20 – 30 кг на декар.
Беритбата започва в началото на юли и продължава до началото на първите слани. Бере се ръчно, всеки ден, като се отрязват плодовете, чиято дължина е 4 – 5 см. Плодовете не издържат съхраняване и продължителен транспорт. Набраните плодове трябва да се превозват незабавно за консумация или преработка.
От декар се получават 600 – 800 кг.


Сподели с приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

css.php
[cgview id=32 num=5]