Смърт при пчелите доведе до призиви за забрана на някои пестициди в САЩ

Преди две години, пчелите на Стив Макданиел започват масово да умират. „Имаше всички белези, че смъртта е в следствие на пестициди“, казва той, описвайки купищата мъртви пчели, които се появили извън кошерите.

Европейският съюз въвежда контрол при внос на дървен материал

Мерки за предотвратяване на незаконно добит дървен материал, който се използва в Европейския съюз, влезе в сила в неделя.

Международен конкурс за фотограф на годината на тема Градина

Международният конкурс за фотограф на годината на тема „Градина“, се провежда ежегодно в Кю, Лондон, организиран от GALPA. Конкурсът протича като специализирана изложба в областта на градинарството, растенията, цветята и ботаниката.

Самолети задвижвани с растително гориво

„Зелени“ биогорива са все по-често използвани от собствениците на авиокомпании, за да намалят вредните емисии. Но дали наистина те са трайно решение за захранване на самолетите в небето? Няма нищо впечатляващо в

Френски пчелари смутени от синьо-зелен мед

Пчеларите в североизточната част на Франция са разтревожени от реколтата на пчелните семейства, които произвеждали мед в неестествени нюанси на зелено и синьо. Пчеларите предполагат, че източник на проблема е завод за

 

Отглеждане на бамя

Share Button

У нас бамята се отглежда в ограничено количество из цялата страна. По-широко е застъпена в Горнооряховско, Тополовградско и Пловдивско.
Използват се младите плодове, свежи и консервирани или сушени за приготвяне на ястия.
Разнообразието от сортове у нас е сравнително слабо. Разпространени са главно три сорта: Пловдивска, Лясковска и Тополовградска (Каваклийска).Бамята изисква структурни, влажни и добре запасени с органични вещества почви.
На тежки и студени почви, с плитки подпочвени води, тя не дава добри добиви.
Добри предшественици за нея са всички зеленчукови култури, които оставят почвата чиста от плевели. Поради късното й засяване, преди нея могат да се отглеждат и уплътняващи култури – салати, спанак, репички и др.
Обработката на почвата включва дискуване след прибиране на предшественика и есенна оран на дълбочина 28-30 см с внасяне на фосфорни и калиеви торове.
Бамята се засява късно и има големи изисквания към топлината. Това налага през пролетта площта да се преоре плитко и да се фрезува.
Засяването на семената започва, когато времето достатъчно и трайно се е затоплило (температурата на въздуха е 20°С), обикновено към края на май.
При отглеждане на ограничени по размер площи се сее гнездово, по 4-5 семена в гнездо при разстояние между гнездата 40 – 50 см.
За по-големи площи сеитбата е механизирана, редово 80 x 15 см или лентово – 70 + 40 х 15-20 см.
[sam id=“1″ codes=“true“]Сеитбената норма е 2,5 – 3,0 кг на декар.
Грижите през вегетацията се свеждат до редовно окопаване, поливане, подхранване и борба с болестите.
В зависимост от условията през годината, почвата и възприетата агротехника през вегетацията се полива от 3 до 5 пъти. Растенията се подхранват 1 – 2 пъти с амониева селитра – по 20 – 30 кг на декар.
Беритбата започва в началото на юли и продължава до началото на първите слани. Бере се ръчно, всеки ден, като се отрязват плодовете, чиято дължина е 4 – 5 см. Плодовете не издържат съхраняване и продължителен транспорт. Набраните плодове трябва да се превозват незабавно за консумация или преработка.
От декар се получават 600 – 800 кг.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

43 − = 33

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

css.php
[cgview id=32 num=5]