Смърт при пчелите доведе до призиви за забрана на някои пестициди в САЩ

Преди две години, пчелите на Стив Макданиел започват масово да умират. „Имаше всички белези, че смъртта е в следствие на пестициди“, казва той, описвайки купищата мъртви пчели, които се появили извън кошерите.

Европейският съюз въвежда контрол при внос на дървен материал

Мерки за предотвратяване на незаконно добит дървен материал, който се използва в Европейския съюз, влезе в сила в неделя.

Международен конкурс за фотограф на годината на тема Градина

Международният конкурс за фотограф на годината на тема „Градина“, се провежда ежегодно в Кю, Лондон, организиран от GALPA. Конкурсът протича като специализирана изложба в областта на градинарството, растенията, цветята и ботаниката.

Самолети задвижвани с растително гориво

„Зелени“ биогорива са все по-често използвани от собствениците на авиокомпании, за да намалят вредните емисии. Но дали наистина те са трайно решение за захранване на самолетите в небето? Няма нищо впечатляващо в

Френски пчелари смутени от синьо-зелен мед

Пчеларите в североизточната част на Франция са разтревожени от реколтата на пчелните семейства, които произвеждали мед в неестествени нюанси на зелено и синьо. Пчеларите предполагат, че източник на проблема е завод за

 

Отглеждане на моркови

Share Button

Разпространените у нас сортове моркови са Нантски, Шантене (Едър каротел) и Победител 4.
Кореноплодите, които се използват за преработка, трябва да са с цилиндрична форма с диаметър в най-широката част не по-малък от 2 см, с интензивно оранжево-червен цвят и с добри вкусови качества.Сортовете, предназначени за механизирано прибиране, трябва да бъдат с изправена или полуизправена листна розетка, кореноплодите им да са цилиндрични или конусовидни, с тъп край, а силата на откъсване на листната маса от челото на кореноплода да осигурява нормално отскубване.
При морковите са особени три производствени направления: ранно пролетно с предзимно засяване; ранно полско и късно полско производство.
Ранното пролетно производство, с предзимно засяване е сравнително най-ограничено, но твърде перспективно, особено в по-южните и по-топли микрорайони на страната. Чрез него се постига изтегляне на производството с около месец напред, в сравнение с типичното ранно полско производство. Постига се и по-рационално използване на влагата в почвата, създадена от валежите през зимата.
Ранното полско производство е традиционно за някои райони на страната – Пловдивско, Великотърновско и др. Напоследък се разширява във връзка с получаването на т. нар. връзкова стока за прясна консумация.
Късното полско производство е основно производствено направление на моркови у нас. Характерно при него е, че образуването на кореноплодите е през септември и октомври, когато климатичните условия са близки до биологичните изисквания на растенията. Ето защо от това производствено направление се получава продукция с най-високи качествени показатели, както за консумация в прясно състояние, така и за преработка. Една част от кореноплодите се съхраняват и се предлагат на пазара през зимните месеци.
За морковите са най-подходящи дълбоките песъчливи, структурни, богати с органични вещества и чисти от плевели почви.
За промишлено производство са подходящи равните или слабо наклонени площи.
Добри предшественици за морковите са ранните картофи, ранното зеле, бобовите култури, краставиците, пиперът и зърнените житни култури.
След прибиране на предшественика площа трябва да се дискува двукратно на дълбочина 10 – 12 см.
Преди основната обработка в зависимост от запасеността на почвата с хранителни вещества се внасят 25 – 30 кг обикновен суперфосфат и 20 – 25 кг калиев сулфат на декар. Основната обработка се извършва веднага след разхвърлянето на торовете на дълбочина 22 – 25 см при почви с по-лек механичен състав и 25 – 27 см при средно тежки почви.
[sam id=“1″ codes=“true“]Когато морковите се отглеждат като втора култура (след ранни картофи, ечемик и др.), след прибирането на предшественика почвата се дискува или плитко се преорава, наторява се и се изорава на 22 – 25 см с брануване.
Отглеждането на морковите на лехо-браздова повърхност с висока равна леха, отговаря най-добре на биологичните им изисквания.
Профилирането на почвата за ранно пролетно засяване започва през есента.
Напролет се извършват брануване и окончателно оформяне на лехите.
Срокът на сеитба, сеитбената норма и схемите на засяване се определят от производственото направление.
Ранно пролетно с предзимно засяване: Срок на сеитба 1-15.XII, сеитбена норма – 600 г/дка, схема на сеитба в см: 70+30+30+30 или 55+35+35+35
Ранно полско производство: Срок на сеитба 20.II – 10.III, сеитбена норма – 450 г/дка, схема на сеитба в см: 55+35+35+35
Късно полско производство: Срок на сеитба 1-15.IV, сеитбена норма – 600 г/дка, схема на сеитба в см: 60+25+25+25+25
На големи площи семената се засяват със сеялки за точна сеитба на дълбочина 1,5 – 2,0 см при средно тежки и тежки почви и до 3 см при леки почви.
В дворното място морковите могат да се отглеждат на заравнени тирове (30 см широки). Сеитбата се извършва разпръснато или на 3 реда на разстояние 10-12 см ред от ред. При разпръснатия посев, сеитбената норма е 0,8 – 1 кг семе на декар.
След сеитбата, когато почвената влажност е недостатъчна, в зоната, където са разположени семената, се извършва валиране. С това мероприятие се осигурява нормално поникване на семената и гарниране на посева.
При образуване на почвена кора преди поникването на семената, площта трябва да се обработи за разбиване на кората (ротационни мотики и щригел брани, ръчно).
Една от важните грижи е борбата с плевелната растителност. Хербецидът прометрин в доза 150 г на декар се използва във фаза 3-ти – 4-ти лист при леки песъчливи почви и в доза 200-250 г при средно тежки и тежки почви. Срещу едногодишните широколистни и някои житни плевели се използва хербецидът афалон в доза 150 г на декар, внесен след сеитбата на морковите, но преди поникването им и когато образуват 3 – 4 същински листа.
По време на вегетацията се извършват 3 – 5 междуредови обработки. Първата е след масовото поникване на растенията, а останалите са през 15 – 20 дни.
През вегетацията, морковите се подхранват два пъти с по 10 кг амониева селитра на декар. Първото подхранване се прави при образуването на 2-ри – 3-ти същински лист, а второто – след около три седмици.
В зависимост от почвено-климатичните условия през вегетацията, морковите се поливат 3 – 4 пъти, с поливна норма 25 куб. м вода на декар. Особено важни са поливките при поникването на семената и при образуването на кореноплодите. При засушаване, придружено от поливане, се получава напукване на кората и деформиране на кореноплодите. Излишната почвена влажност води до спиране на растежа, намаляване на добива и влошаване качеството на кореноплодите.
Кореноплодите от предзимните и ранните пролетни посеви се прибират около 100 дни след засяването, а от късните – след около 110 дни.
За прибиране и сортиране на продукцията, може да се използва комбайн и сортировъчна машина.
В дворното място кореноплодите се изваждат чрез изскубване.
Когато морковите се изнасят на пазара и продават на връзки, изваждането на кореноплодите може да започне около 3 месеца след сеитбата.

Share Button

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 34 = 40

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

css.php
[cgview id=32 num=5]