Европейският съюз въвежда контрол при внос на дървен материал

Мерки за предотвратяване на незаконно добит дървен материал, който се използва в Европейския съюз, влезе в сила в неделя. Регламентът на ЕС за дървения материал (EUTR) изисква вносителите и продавачите на дървен

Международен конкурс за фотограф на годината на тема Градина

Международният конкурс за фотограф на годината на тема „Градина“, се провежда ежегодно в Кю, Лондон, организиран от GALPA. Конкурсът протича като специализирана изложба в областта на градинарството, растенията, цветята и ботаниката. Конкурсът

Самолети задвижвани с растително гориво

„Зелени“ биогорива са все по-често използвани от собствениците на авиокомпании, за да намалят вредните емисии. Но дали наистина те са трайно решение за захранване на самолетите в небето? Няма нищо впечатляващо в

Френски пчелари смутени от синьо-зелен мед

Пчеларите в североизточната част на Франция са разтревожени от реколтата на пчелните семейства, които произвеждали мед в неестествени нюанси на зелено и синьо. Пчеларите предполагат, че източник на проблема е завод за

Какво представляват Е-тата в храната

Малко са хората, които старателно изчитат етикетите, докато пазаруват. Но дори и тези, които го правят, рядко имат представа какво се крие под лаконичните кодове от типа на оцветител Е-126 или ароматизатор

 

Отглеждане на моркови

Сподели с приятели!

Разпространените у нас сортове моркови са Нантски, Шантене (Едър каротел) и Победител 4.
Кореноплодите, които се използват за преработка, трябва да са с цилиндрична форма с диаметър в най-широката част не по-малък от 2 см, с интензивно оранжево-червен цвят и с добри вкусови качества.Сортовете, предназначени за механизирано прибиране, трябва да бъдат с изправена или полуизправена листна розетка, кореноплодите им да са цилиндрични или конусовидни, с тъп край, а силата на откъсване на листната маса от челото на кореноплода да осигурява нормално отскубване.
При морковите са особени три производствени направления: ранно пролетно с предзимно засяване; ранно полско и късно полско производство.
Ранното пролетно производство, с предзимно засяване е сравнително най-ограничено, но твърде перспективно, особено в по-южните и по-топли микрорайони на страната. Чрез него се постига изтегляне на производството с около месец напред, в сравнение с типичното ранно полско производство. Постига се и по-рационално използване на влагата в почвата, създадена от валежите през зимата.
Ранното полско производство е традиционно за някои райони на страната – Пловдивско, Великотърновско и др. Напоследък се разширява във връзка с получаването на т. нар. връзкова стока за прясна консумация.
Късното полско производство е основно производствено направление на моркови у нас. Характерно при него е, че образуването на кореноплодите е през септември и октомври, когато климатичните условия са близки до биологичните изисквания на растенията. Ето защо от това производствено направление се получава продукция с най-високи качествени показатели, както за консумация в прясно състояние, така и за преработка. Една част от кореноплодите се съхраняват и се предлагат на пазара през зимните месеци.
За морковите са най-подходящи дълбоките песъчливи, структурни, богати с органични вещества и чисти от плевели почви.
За промишлено производство са подходящи равните или слабо наклонени площи.
Добри предшественици за морковите са ранните картофи, ранното зеле, бобовите култури, краставиците, пиперът и зърнените житни култури.
След прибиране на предшественика площа трябва да се дискува двукратно на дълбочина 10 – 12 см.
Преди основната обработка в зависимост от запасеността на почвата с хранителни вещества се внасят 25 – 30 кг обикновен суперфосфат и 20 – 25 кг калиев сулфат на декар. Основната обработка се извършва веднага след разхвърлянето на торовете на дълбочина 22 – 25 см при почви с по-лек механичен състав и 25 – 27 см при средно тежки почви.
[sam id="1" codes="true"]Когато морковите се отглеждат като втора култура (след ранни картофи, ечемик и др.), след прибирането на предшественика почвата се дискува или плитко се преорава, наторява се и се изорава на 22 – 25 см с брануване.
Отглеждането на морковите на лехо-браздова повърхност с висока равна леха, отговаря най-добре на биологичните им изисквания.
Профилирането на почвата за ранно пролетно засяване започва през есента.
Напролет се извършват брануване и окончателно оформяне на лехите.
Срокът на сеитба, сеитбената норма и схемите на засяване се определят от производственото направление.
Ранно пролетно с предзимно засяване: Срок на сеитба 1-15.XII, сеитбена норма – 600 г/дка, схема на сеитба в см: 70+30+30+30 или 55+35+35+35
Ранно полско производство: Срок на сеитба 20.II – 10.III, сеитбена норма – 450 г/дка, схема на сеитба в см: 55+35+35+35
Късно полско производство: Срок на сеитба 1-15.IV, сеитбена норма – 600 г/дка, схема на сеитба в см: 60+25+25+25+25
На големи площи семената се засяват със сеялки за точна сеитба на дълбочина 1,5 – 2,0 см при средно тежки и тежки почви и до 3 см при леки почви.
В дворното място морковите могат да се отглеждат на заравнени тирове (30 см широки). Сеитбата се извършва разпръснато или на 3 реда на разстояние 10-12 см ред от ред. При разпръснатия посев, сеитбената норма е 0,8 – 1 кг семе на декар.
След сеитбата, когато почвената влажност е недостатъчна, в зоната, където са разположени семената, се извършва валиране. С това мероприятие се осигурява нормално поникване на семената и гарниране на посева.
При образуване на почвена кора преди поникването на семената, площта трябва да се обработи за разбиване на кората (ротационни мотики и щригел брани, ръчно).
Една от важните грижи е борбата с плевелната растителност. Хербецидът прометрин в доза 150 г на декар се използва във фаза 3-ти – 4-ти лист при леки песъчливи почви и в доза 200-250 г при средно тежки и тежки почви. Срещу едногодишните широколистни и някои житни плевели се използва хербецидът афалон в доза 150 г на декар, внесен след сеитбата на морковите, но преди поникването им и когато образуват 3 – 4 същински листа.
По време на вегетацията се извършват 3 – 5 междуредови обработки. Първата е след масовото поникване на растенията, а останалите са през 15 – 20 дни.
През вегетацията, морковите се подхранват два пъти с по 10 кг амониева селитра на декар. Първото подхранване се прави при образуването на 2-ри – 3-ти същински лист, а второто – след около три седмици.
В зависимост от почвено-климатичните условия през вегетацията, морковите се поливат 3 – 4 пъти, с поливна норма 25 куб. м вода на декар. Особено важни са поливките при поникването на семената и при образуването на кореноплодите. При засушаване, придружено от поливане, се получава напукване на кората и деформиране на кореноплодите. Излишната почвена влажност води до спиране на растежа, намаляване на добива и влошаване качеството на кореноплодите.
Кореноплодите от предзимните и ранните пролетни посеви се прибират около 100 дни след засяването, а от късните – след около 110 дни.
За прибиране и сортиране на продукцията, може да се използва комбайн и сортировъчна машина.
В дворното място кореноплодите се изваждат чрез изскубване.
Когато морковите се изнасят на пазара и продават на връзки, изваждането на кореноплодите може да започне около 3 месеца след сеитбата.


Сподели с приятели!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

css.php
[cgview id=32 num=5]